فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1383)

  • 2 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/03/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فریده اخلاقی، طوبی فرازمند صفحه 181
    سل ولوو شکل نادری از سل سیستم تناسلی است که ممکن است به طور اولیه و به صورت ضایعات زخمی مزمن(کهنه) ناحیه تناسلی بدون درگیری ناحیه تناسلی فوقانی بروز کند. از این رو ممکن است تشخیص آن به تاخیر افتد. در این بررسی 1 مورد سل دهانه رحم و ولوو در خانم 73 ساله ای که به دنبال زخم های مزمن تناسلی و لکوره و عدم پاسخ به درمان مراجعه کرده بود گزارش می شود. در بررسی های بیش تر سل ناحیه تناسلی تشخیص داده شد که با درمان ضد سل بهبود یافت.
    کلیدواژگان: سل سیستم تناسلی، سل ولوو، سل دهانه رحم
  • اسماعیل ابراهیمی تکامجانی، مهیار صلواتی، حمیدرضا مختاری نیا، مهدی دادگو صفحه 185
    هدف از این تحقیق بررسی اثر Taping روی حس عمقی افراد سالم و بیماران مبتلا به درد پاتلوفمورال بوده است. این بررسی یک تحقیق شبه تجربی از نوع اندازه گیری مکرر بود که روی 2 گروه افراد سالم و بیمار انجام گردید و نمونه گیری از نوع غیراحتمالی ساده بود. در این مطالعه 3 آزمون بازسازی فعال، غیرفعال و تشخیص آستانه حرکت با استفاده از سیستم ایزوکینتیک دینامومتر جهت ارزیابی حس عمقی مورد استفاده قرار گرفت سپس به دنبال Taping آزمون ها دوباره ارزیابی شدند. براساس نتایج به دست آمده در افراد سالم تنها آزمون بازسازی فعال در زاویه 20 درجه، اختلاف معنی داری را نشان داد. از آن جا که تا کنون مطالعه ای در این زمینه صورت نگرفته است شاید بهتر باشد تا تحقیقات آینده به این مطلب توجه بیش تری نمایند
    کلیدواژگان: درد پاتلوفمورال، حس عمقی، Taping
  • سید بهزاد پوستی، احمد دانشی، مرتضی جوادی، فرزاد ایزدی، سید فتح ا& موسوی بفرویی، شهرام رضایی، مهسا صدقی صفحه 195
    کیست های برانکیال از توده های مادرزادی شایع گردنی می باشند و موارد فامیلی نادری از این اختلال گزارش شده است. توده های دو طرفه تنها در 2 تا 3% موارد دیده می شوند. در این مقاله یک مورد فیستول و کیست برانکیال نوع دوم دو طرفه معرفی می گردد
    کلیدواژگان: توده های مادرزادی گردن، کیست برانکیال، نوع دوم، دو طرفه
  • ماه جبین تکلیف، احمد جلیلوند صفحه 199
    خال سباسه(Jadassohn) هامارتومی است که ترکیبی از ناهنجاری های اپیدرمال و غدد آپوکرین، سباسه و فولیکولار می باشد. به طور کلاسیک، چندین نوع نئوپلازی خوش خیم و بدخیم جلدی، با این هامارتوما در ارتباط می باشند. به علت عدم وجود مطالعات جامع در ایران در مورد شیوع خال سباسه و بدخیمی های مربوط به آن و نقص های تکاملی، در این مطالعه به طور گذشته نگر، 42 نمونه خال سباسه با جزییات کلینیکوپاتولوژیک، طی یک دوره 10 ساله، در بیمارستان حضرت فاطمه(س)، مورد بررسی قرار گرفت. هدف از انجام این مطالعه، مشخص کردن ارتباط بین خال سباسه و نئوپلاسمهای پوستی بوده است. نتایج به دست آمده چندین تغییر هیستوپاتولوژیک که در ارتباط با سن بیماران بود را نشان داد. اغلب بیماران در گروه سنی بالای 18 سال(2/63%) بودند و محل ضایعه بیش تر در ناحیه اسکالپ بوده است(4/52%). در این بررسی 3 مورد(15/7%) کارسینومای سلول قاعده ای(BCC) و 3 تومور خوش خیم جلدی]1 مورد اکرین اسپیرآدنوما(4/2%)، 1 مورد تریکواپی تلیوما(4/2%) و 1 مورد کراتوآکانتومای معکوس(4/2%)[مشاهده گردید که از محل خال سباسه، منشا گرفته بودند. براساس این یافته ها، درمان پیش گیرانه این هامارتوما که شامل برداشتن سریع و کامل ضایعه جهت جلوگیری از پیش رفت به سوی بدخیمی می باشد، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: خال سباسه(Jadassohn، ) کارسینومای سلول قاعده ای، تومور خوش خیم ضمایم جلدی، هامارتوما
  • سیدعلی جواد موسوی، آذین علیزاده اصل، فاطمه نجاتی فر صفحه 207
    بیماری آسم یکی از شایع ترین بیماری ها و از علل مهم ناتوانی و صرف هزینه های بالای اقتصادی است. با پیش رفت روش های تحقیق و درمان، در حال حاضر اختلالات الکترولیتی موجود در این بیماران مورد توجه قرار گرفته است زیرا از علل مهم تشدید خود بیماری، ایجاد عوارض جدی و حتی مرگ می باشد. هم چنین به نظر نمی رسد تمام این اختلالات، عوارض ناشی از داروهای مصرفی باشد و شاید قسمتی از آن بخشی از طبیعت یا پاتوژنز خود بیماری باشد. بنابراین دست یابی به این اطلاعات در درمان این بیماران، پیدایش روش های جدید درمانی، کاهش عوارض و بهبود پیش آگهی موثر خواهد بود که هدف این مطالعه نیز همین مسئله بوده است. در این مطالعه 96 بیمار مبتلا به آسم مزمن مورد مطالعه قرار گرفتند که هیچ یک از آن ها سابقه بستری اخیر در بیمارستان، سابقه دریافت آمینوفیلین وریدی، بتاآگونیست(خوراکی، نبولایزر، وریدی) و کورتون وریدی را نداشتند، الکل، سیگار و دیورتیک نیز مصرف نمی کردند و به طور هم زمان بیماری دیگری نداشتند. الکترولیت های سرم شامل سدیم، پتاسیم، کلسیم، فسفر و منیزیوم در یک آزمایشگاه معتبر برای تمام بیماران اندازه گیری گردید. از 96 بیمار مورد مطالعه 8/45% مرد و 2/54% زن بودند و میانگین سن مردان (5/3±8/49) به صورت معنی داری بیش از زنان(1/3±2/41) بود(05/0P<). تنها اختلال الکترولیتی موجود در بیماران هیپومنیزیمی بود(4/10%) اما ارتباط بین مصرف داروها و اختلال منیزیوم معنی دار نبود. میانگین پتاسیم سرم در بیمارانی که بتاآگونیست استنشاقی استفاده می کردند به طور معنی داری کم تر از بیمارانی بود که از این دارو استفاده نمی کردند(05/0P<). هم چنین کلسیم سرم(4/10 میلی گرم در دسی لیتر) در بیماران تحت درمان با کورتون خوراکی به طور معنی داری بالاتر از بیمارانی بود که این دارو را نمی گرفتند(8/8میلی گرم در دسی لیتر)(05/0P<). هیپومنیزیمی شایع ترین اختلال الکترولیتی در بیماران مبتلا به آسم مزمن می باشد(4/10%) که ارتباطی با داروهای مصرفی بیمار ندارد و به نظر می رسد که بخشی از پاتوژنز خود بیماری باشد بنابراین شاید در درمان های مورد نیاز در این زمینه برای کنترل بهتر آسم و کاهش عوارض آن موثر باشد.
    کلیدواژگان: آسم مزمن، اختلالات الکترولیتی، هیپومنیزیمی، درمان دارویی
  • پروین راجی، اسماعیل ابراهیمی تکامجانی، بیژن فروغ، لاله لاجوردی، اکرم آزاد صفحه 213
    سندرم تونل کارپ(Carpal Tunnel Syndrome=CTS) یکی از شایع ترین نوروپاتی های فشاری است که تعداد زیادی از بیماران به علت آن به مراکز کاردرمانی مراجعه می کنند بنابراین برای ارزیابی این بیماری استفاده از آزمون های حساس و تکرارپذیر ضروری می باشد. در تشخیص نهایی بسیاری از بیماری ها از جمله سندرم تونل کارپ، به دلیل وقفه ای که در هدایت الکتریکی عصب رخ می دهد، از آزمون مطالعات هدایت عصبی(Nerve Conduction Study=NCS) استفاده می شود. از سوی دیگر به علت وجود فشار روی عصب مدین در تونل کارپ، رشته های عصبی مختلف از جمله اعصاب مربوط به حس لمس و فشار آسیب می بینند. این رشته های عصبی به دلیل داشتن میلین و قطر زیاد بیش از سایر رشته ها در معرض آسیب قرار دارند. از این رو آزمون های آستانه ای که آزمون مونوفیلامنت های سمز وین شتاین(Semmes Weinstein Monofilaments=SWMs) نیز از جمله آن ها محسوب می گردد، حساس ترین آزمون های نشان دهنده ناهنجاری بالینی در نوروپاتی فشاری هستند. در این پژوهش سعی شد به بررسی این دو آزمون پرداخته شود سپس رابطه آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد تا در صورت هم سو بودن نتایج، بتوان از آزمون SWMs به عنوان آزمونی مکمل بهره گرفت. در این مطالعه 33 زن مبتلا به CTS به طور غیرتصادفی انتخاب شدند و آزمون NCS توسط فرد متخصص و آزمون SWMs توسط آزمون گر برای آن ها انجام شد.این بررسی نشان داد که ارتباط معنی داری بین نتایج آزمون SWMs انگشتان و NCS شامل آزمون های سرعت هدایت حسی، زمان تاخیر انتهایی حسی و حرکتی، آمپلی تود حسی و حرکتی وجود دارد که این ارتباط در انگشت شست از هم بستگی بیش تری برخوردار بود و با افزایش شدت بیماری نمره SWMs افزایش می یافت. با توجه به نتایج به دست آمده در این جامعه آماری می توان به دلیل هزینه کم تر، در دست رس بودن و راحتی بیش تر بیمار، از آزمون SWMs به ویژه در انگشت شست استفاده کرد اما با توجه به حساسیت و ویژگی هر دو آزمون بهتر است در مواردی که ارزیابی و تشخیص دقیق یا جراحی مطرح می شود از هر دو آزمون استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سندرم تونل کارپ، آزمون مونوفیلامنت های سمز وین شتاین، مطالعات هدایت عصبی
  • سیدکامران سلطانی عربشاهی، آزیتا عجمی، ثریا سیابانی صفحه 223
    در سال های اخیر بر برقراری “ارتباط بین فردی” موثر میان پزشک و بیمار تاکید و توجه روزافزونی شده است. مهارت های ارتباطی یکی از اجزای اصلی صلاحیت های بالینی به شمار می رود که برای تشخیص صحیح و تبعیت بیمار از اقدامات درمانی کمک کننده می باشد. پزشک توسط مهارت های ارتباطی قادر خواهد بود در ارائه اطلاعات و اخبار ناگوار به بیمار یا اطرافیان او، غلبه بر خشم و ناراحتی بیمار، کمک به بیماران مزمن و در آستانه مرگ، عمل کرد بهتری از خود نشان دهد. هدف از این پژوهش بررسی چگونگی یادگیری این گونه مهارت ها با استفاده از نظر اساتید و دانشجویان در 2 دانشگاه علوم پزشکی ایران و کرمانشاه بوده است تا بتوان از آن برای تدوین برنامه های درسی استفاده کرد. در این مطالعه توصیفی تحلیلی یک پرسش نامه خود ایفا به منظور بررسی یادگیری دانشجویان و کارورزان طراحی شد که کارآموزان، کارورزان و اساتید 2 دانشگاه (در 4 بخش داخلی، زنان، کودکان، جراحی) پس از مطالعه آزمایشی به آن پاسخ دادند. تعداد کارآموز، کارورز و استاد در دانشگاه علوم پزشکی ایران به ترتیب 185، 127، 14 نفر و در دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به همان ترتیب 63، 61، 30 نفر بود(به طور کلی 446 دانشجو و 45 استاد بالینی در هر دو دانشگاه). از این تعداد 130 نفر مربوط به بخش داخلی، 96 نفر بخش جراحی، 74 نفر بخش زنان، 146 نفر بخش کودکان بودند. براساس نتایج به دست آمده 3/56% از دانشجویان از این گونه مهارت ها آگاهی داشتند اما 7/43% از آن ها بی اطلاع بودند که این تفاوت 000/0=P معنی دار بود. اولین تجربه ارتباط با بیمار از نظر کارآموزان و کارورزان و اساتید در بخش و بر بالین بیمار بوده است(5/72%) و پس از آن در کلاس درس بیمارستان(5/11%) و در مرتبه بعدی در اورژانس و درمانگاه (هرکدام 8%) ذکر گردید. تاثیر حضور استاد و دستیار در یادگیری مهارت ها از سوی دانشجویان هر دو دانشگاه به ترتیب بسیار زیاد و زیاد ارزیابی شد. در زمینه چگونگی یادگیری مهارت ها، اساتید در هر دو دانشگاه ایران و کرمانشاه به ترتیب بیش ترین امتیاز را به مشاهده رفتار استاد (4/71% و 7/76%)و پس از آن به مشاهده رفتار دستیار (9/42% و 7/66%) دادند. سایر روش های یادگیری مانند مشاهده فیلم و منابع راهنما یا مشاهده ایفای نقش از نظر کارورزان، کارآموزان و حتی اساتید کم تر از 50% امتیاز را به خود اختصاص داده بود. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش به نظر می رسد که روش های یاددهی و یادگیری مهارت های ارتباطی باید در دانشکده های پزشکی مورد تاکید بیش تری قرار گیرد و برنامه های آموزش مهارت های ارتباطی برای کارآموزان و کارورزان در نظر گرفته شود. علاوه بر آن اساتید باید نقش فعال تری را در یاددهی مهارت ها در این 2 دانشگاه ایفا کنند.
    کلیدواژگان: ارتباط پزشک، بیمار، مهارت های ارتباطی، یادگیری، بخش بالینی
  • شهنام صدیق معروفی، علی اکبر شرفی، مهشید بهنام، حمید حقانی صفحه 231
    استنشاق مزمن گاز بیهوشی نایتروس اکساید توسط کارکنان اتاق های عمل جراحی و ریکاوری احتمال بروز عوارض و خطرات جدی را به دنبال دارد که این عوارض شامل کاهش کارایی مغز، کاهش توانایی های بینایی و شنوایی، بروز ناهنجاری های سیستم تولید مثل، کم خونی مگالوبلاستیک، افزایش شیوع سقط های خودبخودی و بیماری های کبدی و کلیوی می باشد. از جمله علل آلودگی هوای تنفسی کارکنان می توان به مواردی مانند عدم وجود سیستم تهویه هوا و Scavenging مناسب، غلظت های بالای گاز O2N در هوای بازدم بیماران در مرحله بعد از بیهوشی، روش های رایج بیهوشی و نشت گاز از سیلندرها و ماشین بیهوشی اشاره نمود. اولین قدم در جهت کنترل و حذف این آلودگی تعیین میزان واقعی غلظت گاز O2N در هوای تنفسی کارکنان می باشد که در این پژوهش برای نخستین بار در کشور، میزان این آلاینده در هوای اتاق های عمل و ریکاوری با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر مادون قرمز در 43 اتاق عمل و 12 اتاق ریکاوری بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران اندازه گیری شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین تراکم گاز O2N در اتاق های عمل فاقد سیستم تهویه هوا به طور قابل توجهی بالاتر از میانگین غلظت این گاز در اتاق های عمل مجهز به سیستم تهویه هوا می باشد(05/0P<) اما بین میانگین تراکم گاز O2N در اتاق های ریکاوری مجهز به سیستم تهویه هوای فعال و فاقد آن تفاوت معنی داری وجود نداشت. هم چنین مشخص گردید که در شرایط فعال بودن سیستم تهویه هوای اتاق عمل، میزان آلودگی در محیط تنفسی کارکنان بیهوشی در 5/56% موارد بالاتر از غلظت مجاز پیشنهادی سازمان های بهداشتی و ایمنی حرفه ای آلمان و انگلستان(ppm100) می باشد. در مقایسه با غلظت پیشنهادی انستیتو ملی بهداشت و ایمنی حرفه ای آمریکا NIOSH(pmpm25) در 100% موارد میزان غلظت آلودگی در محیط تنفسی کارکنان بیهوشی بیش از حد مورد نظر بوده است. هم چنین کارکنان بیهوشی نسبت به سایر کارکنان، در معرض آلودگی بیش تری قرار داشتند. حداقل غلظت آلودگی مربوط به محیط تنفسی پرستار اتاق عمل بود. میانگین غلظت گاز O2N هوای استنشاقی کارکنان ریکاوری بیش از غلظت پیشنهادی NIOSH اما پایین تر از غلظت قابل قبول سازمان های بهداشتی در کشورهای آلمان و انگلستان بوده است.
    کلیدواژگان: نایتروس اکساید(O2N)، اتاق های عمل و ریکاوری، کارکنان اتاق های عمل و ریکاوری، آلودگی
  • پیروز صالحیان دردشتی، الهام امینی صفحه 239
    2-Bcl، ژن شناخته شده ضد آپوپتوز(مرگ برنامه ریزی شده سلول) است که بدون اثر تحریکی بر تکثیر سلولی سبب افزایش مدت زمان حیات سلول می شود. تظاهر انکوژن 2-bcl در انواع مختلفی از بدخیمی ها از جمله سرطان های با درجه بدخیمی پایین مانند Basal Cell Carcinoma(BCC) گزارش شده است. یافته های موجود در مورد تظاهر 2-bcl در BCC متفاوت بوده و میزان بروزی معادل 67 تا 100% را نشان می دهد. هدف از این مطالعه بررسی میزان و شدت تظاهر 2-bcl در موارد غیرمهاجم BCC یعنی سطحی و محدود(Superficial، Circumscribed) و موارد مهاجم(نفوذ کننده و شبه مورفه آیا Infiltrative، Morphea-like) بوده است. در این پژوهش از آنتی بادی مونوکلونال ضد 2-bcl برای ارزیابی کمی و کیفی تظاهر پروتئین حاصل از این انکوژن در نمونه های بافتی ثابت شده در فرمالین مربوط به 33 مورد BCC استفاده شد. بدین ترتیب که 22 مورد غیرمهاجم و 11 مورد مهاجم مورد بررسی قرار گرفتند. میزان کمی رنگ پذیری سلول های تومورال برای 2-bcl در 4 گروه صفر تا 25%، 50-26%، 75-51%، 200-76% رتبه بندی شد. شدت رنگ پذیری سلول های تومورال برای 2-bcl به صورت خفیف، متوسط و شدید مورد ارزیابی قرار گرفت. 2-bcl در تمام موارد BCC تظاهر پیدا کرد اما میزان و شدت تظاهر آن در موارد غیرمهاجم به صورت معناداری از نظر آماری بالاتر از موارد مهاجم بود(001/0=P). تظاهر متفاوت 2-bcl در زیرگروه های مختلف مهاجم و غیرمهاجم هیستوپاتولوژیک BCC پیشنهاد کننده این مطلب است که با وجود منشا گرفتن این تومور از سلول های قاعده ای(بازالویید) و محدود بودن موارد متاستاز تومور، BCC دسته ناهمگونی از تومورها را تشکیل می دهد. میزان و شدت رنگ پذیری موارد BCC با رشد غیرتهاجمی برای 2-bcl نسبت به موارد BCC با رشد تهاجمی بیش تر است. به عبارت دیگر تظاهر بالای 2-bcl می تواند بیان کننده رفتار مطلوب در تومور بوده و در تعیین پیش آگهی آن مفید باشد.
    کلیدواژگان: bcl، BCC، انکوژن، آپوپتوز
  • فرشید علاءالدینی، رزیتا فاطمی، هومن رنجبران جهرمی، الهام اصغری، شروین اسکندری، علی اردلان، احمدرضا حسین پور، حمیدرضا توکلی، علی فیض زاده صفحه 247
    ترغیب پزشکان به خدمت در مناطق محروم یکی از اهداف سیاست گزاران سلامت کشور بوده و تلاش های زیادی نیز در این زمینه صورت گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی میزان تمایل پزشکان ایرانی به خدمت در مناطق محروم و عوامل موثر بر این تمایل انجام شده است. این مطالعه به صورت پیمایش پستی روی نمونه ای تصادفی از پزشکان شامل 5482 نفر که مشخصات آن ها در نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران ثبت شده بود، انجام گردید. بدین منظور پرسش نامه ای حاوی سوالاتی در مورد وضعیت اشتغال برای پزشکان فرستاده شد و نتایج حاصل از 2789 پرسش نامه پرشده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده 1965 نفر از پزشکان (1/74% با دامنه اطمینان 95%: 4/77-8/70%) اعلام کردند که بدون هیچ شرطی یا تحت شرایطی حاضر به قبول کار در مناطق محروم هستند. مهم ترین این شرایط شامل درآمد(0/83%) و رابطه استخدامی (3/50%) بوده است. پذیرش کار کردن در مناطق محروم با جنسیت مرد(2/78% مردان در برابر 2/64% در زنان)، سن پایین تر(میانگین سنی 9/36 در برابر 9/41 سال)، مجرد بودن(8/79% در برابر 8/72% در افراد متاهل)، تعداد فرزند کم تر(4/1 در برابر 7/1 فرزند) و تعلق به دوره های ورود به دانشکده پزشکی از سال 1365 به بعد، در ارتباط بود. در بررسی لجستیک چند متغیری، تنها سن، جنس، کوهورت ورودی و تعامل (intraction) بین سن و جنس بر این تمایل موثر بودند. در حدود از پزشکان ایرانی در صورت فراهم شدن شرایط خاصی که به طور عمده به میزان درآمد و نوع رابطه استخدامی مربوط می شد حاضر به کار در مناطق محروم بودند. مردان جوان تر و فارغ التحصیلان سال های پس از انفجار تعداد دانشجویان پزشکی تمایل بیش تری برای این کار داشتند
    کلیدواژگان: پزشکان، مناطق محروم، پیمایش پستی
  • هما فروهش تهرانی، محمود شمسی شهرآبادی، مژگان مرادی، ملیحه طالبی، علیرضا عبدالرسولی، محمود آل بویه صفحه 257
    کرینه باکتریوم اورآلیتیکوم فلور طبیعی پوست است که چگونگی ایجاد بیماری توسط آن نامشخص می باشد اما احتمال آن وجود دارد که به صورت اندوژنوس به نقاط استریل بدن تهاجم نماید. این باکتری با وجود آن که قدرت بیماری زایی ضعیفی دارد، مقاومت زیادی به آنتی بیوتیک ها داشته که این امر به پایداری آن در محیط بیمارستان کمک می کند. میزان شیوع عفونت با این باکتری بسیار پایین بوده و شایع ترین عفونت ناشی از آن عفونت ادراری می باشد اما عفونت در سایر نقاط بدن هم گزارش شده است. در بررسی حاضر این باکتری در 1 مورد از 1338 مورد کشت مثبت ادرار(074/0%) جدا شد و در تست تعیین حساسیت دارویی تنها به وانکومایسین حساس بود. هر چند میزان شیوع عفونت ادراری با این باکتری بسیار پایین است اما لازم است تا هر باکتری کرینه فرم(دیفترویید) که به صورت خالص از ادرار یا سایر نقاط بدن جدا می گردد، اهمیت بالینی آن مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عفونت ادراری، کرینه باکتریوم اورآلیتیکوم، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • بیژن فروغ صفحه 263
    عصب مدین از شایع ترین اعصابی است که در قسمت های مختلف اندام فوقانی تحت فشار قرار می گیرد. یکی از محل هایی که این عصب تحت فشار قرار می گیرد ناحیه سوپراکوندیلار است که گاهی دارای یک لیگامان یا خار یا هر دوی آن ها می باشد که از موارد نادر سندرم فشاری عصب مدین محسوب می گردد. خار Struther می تواند عصب اولنار و شریان براکیال را نیز تحت فشار قرار دهد و برای بیمار ایجاد علائم نماید. این بیماران ممکن است علائم گرفتاری عصب مدین، اولنار یا شریان براکیال را داشته باشند یا بدون علامت باشند و در رادیوگرافی به طور اتفاقی تشخیص داده شوند. در اغلب موارد این بیماران با علائم سندرم فشاری عصب مدین مراجعه می کنند و از خواب رفتگی و درد مبهم در اندام فوقانی شکایت دارند. در بعضی از موارد نیز درد تا ناحیه شانه و حتی گردن و در قسمت پایین تا انگشتان ادامه می یابد و ممکن است با رادیکولوپاتی یا سندرم های فشاری دیگر اشتباه شود. بیماری که در این مقاله معرفی می شود آقای 25 ساله ای بود که با علائم درد و خواب رفتگی اندام فوقانی راست مراجعه کرده بود.
    کلیدواژگان: عصب مدین، سندرم فشاری، لیگامان یا خار Struther
  • مریم کاشانیان، میترا مشکی سمیعی صفحه 269
    هدف از این مطالعه بررسی اثر استریپ کردن پرده های جنینی در حاملگی های ترم، روی طول مدت حاملگی و القای خودبخود زایمان و عوارض آن بوده است. در این بررسی 101 بیمار که سن حاملگی 39 هفته داشتند و براساس LMP و سونوگرافی 3 ماهه اول، این مطلب تایید شده بود، وارد مطالعه شدند و در 2 گروه به طور تصادفی و یک درمیان قرار گرفتند. از این تعداد 51 نفر در گروه شاهد بودند و تنها برای تعیین Bishop score معاینه واژینال می شدند و 50 نفر در گروه استریپ شده قرار گرفتند که توسط پژوهش گر، پرده های جنینی از سگمان تحتانی رحم در آن ها جدا می گردید یا در صورت عدم وجود دیلاتاسیون به شدت سرویکس ماساژ داده می شد. از نظر سن، پاریتی، Bishop Score و وزن نوزاد در زمان تولد اختلاف معنی داری بین 2 گروه وجود نداشت هیچ یک از بیماران فاکتورهای حاملگی پرخطر را نداشته و سونوگرافی برای رد احتمال وجود جفت سرراهی در تمام آن ها صورت گرفته بود. براساس نتایج به دست آمده فاصله زمانی استریپ کردن تا زایمان در 2 گروه تفاوت معنی داری نداشت بدین معنی که در این مطالعه استریپ کردن روی کوتاه کردن طول حاملگی موثر نبوده است. از سوی دیگر استریپ کردن تاثیری روی پارگی کیسه آب، خون ریزی واژینال، افزایش دفع مکونیوم در جنین، میزان سزارین و تب پس از زایمان نداشت. به عنوان نتیجه گیری کلی می توان گفت استریپ کردن پرده ها به تنهایی تاثیری در طول مدت حاملگی ندارد و مانع از گذشتن از موعد زایمان نمی شود و انجام دادن آن سبب افزایش میزان پارگی کیسه آب، خون ریزی واژینال، دفع مکونیوم توسط جنین، سزارین و تب پس از زایمان نمی شود و روشی ایمن محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: استریپ کردن پرده های جنینی، طول مدت حاملگی، گذشتن از موعد زایمان
  • عبدالمحمد کجباف زاده، فرناز الماس گنج، فرنوش داودی، مازیار مرادی صفحه 277
    هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین علائم دستگاه ادراری تحتانی در خانم ها با فلومتری ادرار بوده است. در این مطالعه 190 خانم 15 تا 75 ساله که به علت مشکلات ادراری به کلینیک اورولوژی طی سال های 79 تا 81 مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. از تمام بیماران مورد مطالعه شرح حال گرفته شد و معاینه فیزیکی، بررسی سونوگرافیک از کلیه ها و مثانه و تعیین حجم باقی مانده ادرار و ثبت فلوچارت ادراری روزانه و آزمایش کامل و کشت ادرار صورت گرفت. بیماران مبتلا به عفونت فعال ادراری و علائم نوروژنیک از مطالعه حذف شدند و فلومتری برای سایر بیماران انجام گردید. طرح منحنی فلومتری توسط 2 پزشک متخصص اورولوژی و اورولوژی زنان خوانده شد. بیماران بر اساس داشتن علائم ادراری شامل اختلال در حس، جمع آوری ادرار، تخلیه ادرار و محتوای آن به 8 گروه تقسیم شدند. میانگین حجم ادرار(Voiding volume) و جریان متوسط ادرار(Q average) بین گروه های مختلف، تفاوت آماری معنی داری را نشان داد(025/0 و 017/0=P) اما میانگین جریان حداکثر ادرار(Q max)، مدت زمان ادرار کردن، مدت زمان جریان ادرار و زمان لازم تا رسیدن به جریان حداکثر ادرار و هم چنین متغیرهای مربوط به فلوچارت ادراری و حجم باقی مانده ادرار تفاوت آماری معنی داری در بین گروه ها نداشت. طرح منحنی فلومتری نیز تفاوت معنی دار آماری را در بین گروه های مختلف نشان نداد بیش ترین شکل به دست آمده از منحنی از نوع staccato به میزان 9/43% و در درجه بعد interrupted به میزان 9/21% بوده است. تفاوت آماری ارزشمندی در تعیین شکل منحنی توسط 2 پزشک بررسی کننده، در مطالعه فوق گزارش نشد. براساس نوموگرام لیورپول در خانم ها، متوسط جریان ادرار در 5/70% از بیماران مورد مطالعه زیر صدک 50 قرار داشت. افزایش سن و وجود اختلال تخلیه در بیماران با کاهش حجم ادرار همراه بود. از سوی دیگر با افزایش سن حداکثر حجم ادرار(Q max) و متوسط جریان ادرار(Q average) کاهش یافته بود(001/0=P). با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که بین نوع علائم ادراری و متغیرهای فلومتری ادرار ارتباط محکمی وجود ندارد. اغلب بیماران با علائم دستگاه ادراری تحتانی درجات مختلفی از اختلال در دفع ادرار داشتند. اختلال در دفع ادرار به دنبال اشکالات کف لگن(Pelvic floor disorders) ایجاد می شود بنابراین برای درمان بیمارانی که علائم دستگاه ادراری تحتانی دارند باید به علت زمینه ای بروز علائم یعنی اختلال عمل کرد کف لگن توجه کرد.
    کلیدواژگان: علائم دستگاه ادراری تحتانی، فلومتری ادرار، اختلال در دفع ادرار، اختلال عمل کرد کف لگن
  • باقر لاریجانی، عذرا طباطبایی، اکبر سلطانی، اقبال طاهری، محمد پژوهی، محمدحسن باستان حق، محمود محمودی، فاطمه بندریان، نصرت الله محمدزاده صفحه 289
    دسموپرسین آنالوگ مصنوعی وازوپرسین و درمان انتخابی دیابت بی مزه مرکزی می باشد. این دارو دارای 3 شکل تزریقی، داخل بینی(اسپری یا قطره) و قرص خوراکی است که درمان متداول، استفاده از اسپری می باشد. در این مطالعه که به روش کارآزمایی بالینی قبل بعد روی 14 بیمار مبتلا به دیابت بی مزه مرکزی(9 زن و 5 مرد) و تحت درمان با اسپری انجام شد، اثربخشی و عوارض جانبی قرص خوراکی دسموپرسین با اسپری آن مقایسه گردید. وزن، نبض و فشار خون در حالت نشسته و ایستاده، الکترولیت های سرم، حجم ادرار 24 ساعته، وزن مخصوص ادرار و سایر آزمایش های بیوشیمیایی در زمان مصرف اسپری و نیز در پایان یک ماه مصرف قرص دسموپرسین اندازه گیری شد. براساس نتایج به دست آمده در زمان مصرف اسپری یا قرص دسموپرسین، تغییر قابل ملاحظه ای در وزن، ضربان قلب و فشار خون وجود نداشت. تنها عارضه جانبی مصرف قرص، سردرد(43%) و در مورد مصرف اسپری تنگی نفس(7%) بود. هر دو شکل دارو قادر به کنترل حجم و اصلاح وزن مخصوص ادرار بودند. قدرت اثر ضد ادراری شکل اسپری در 100% موارد و دوام اثر ضدادراری اسپری در 78% موارد بیش تر از فرم خوراکی و در 86% موارد روش مصرف نگه داری قرص آسان تر از اسپری بود. با توجه به تاثیر مثبت و عوارض جانبی کم قرص دسموپرسین، درمان مناسبی در بیماران دیابت بی مزه مرکزی بوده و جای گزین مناسبی برای اسپری به خصوص در مواردی مانند التهاب و احتقان بینی، سرماخوردگی و شرایط مشابه می باشد
    کلیدواژگان: دیابت بی مزه مرکزی، دسموپرسین، عوارض جانبی
  • سعید ملایری، زهرا جعفری صفحه 299
    یکی از نقص های شایع در بین افراد مسن، نقص شنوایی است و غربال گری شنوایی روش کارآمدی برای شناسایی سالمندان کم شنوا می باشد. با وجود آن که تاثیر برخی از بیماری های مزمن مانند آرتریت و بیماری های قلبی به خوبی شناخته شده است، اطلاعات کمی در مورد تاثیر نقص شنوایی بر سلامت عمومی در دست رس می باشد. در ایران تا کنون مطالعه ای در زمینه غربال گری شنوایی افراد مسن بویژه سالمندانی که در خانه های سالمندان نگه داری می شوند صورت نگرفته است. این مطالعه از مرداد تا آبان ماه 1382 به صورت تصادفی روی 130 نفر (50 مرد و 80 زن) از سالمندانی که در خانه های سالمندان استان تهران نگه داری می شدند و در محدوده سنی بالای 60 سال(سال 103-61=دامنه) بوده و متوسط سنی 39/9±90/78 سال داشتند صورت گرفت. بدین منظور ادیومتری تون خالص با 2 معیار ASHA انجام شد که عبارت بود از: 1- سطح شدت HL25 دسی بل در فرکانس های 1، 2و 4 کیلوهرتز 2- سطح شدت LH 40 دسی بل در فرکانس های 2 و 4 کیلو هرتز. هم چنین پرسش نامه ساده و کوتاهی که معیار ارجاع برای ارزیابی های ادیولوژیک یا اتولارینگولوژیک بود برای هر فرد توسط مراقب وی تکمیل گردید. (در مطالعه حاضر 28 نفر جرم گوش فشرده داشتند که در تجزیه و تحلیل داده ها شرکت داده نشدند و در نهایت تجزیه و تحلیل داده ها روی 130 نفر صورت گرفت). در غربال گری ادیومتری تون خالص با معیار HL 25 دسی بل، 24/89% ردی و با معیار HL 40 دسی بل، 39/65% ردی و در تکمیل پرسش نامه، 93/66% ردی مشاهده گردید. در این بررسی در محدوده سنی بالای 90 سال در هر یک از 3 معیار غربال گری مورد استفاده، به جز 1 مورد معیار قبولی با معیار غربال گری HL 40 دسی بل، هیچ موردی از قبولی مشاهده نگردید. بیش ترین میزان ردی در پرسش نامه، مربوط به سوالاتی بود که توانایی ارتباطی فرد را در نظر گرفته بود. در این مطالعه در 38/55% موارد جرم مختصر در گوش راست، 0/60% در گوش چپ، 61/4% کلاپس مجرا در 2 گوش و 07/3% پارگی پرده گوش مشاهده گردید. با توجه به نتایج معیارهای غربال گری مورد استفاده در مطالعه حاضر و نتایج نزدیک به هم 2 معیار غربال گری ادیومتری تون خالص در سطح شدت HL 40 دسی بل و تکمیل پرسش نامه، بیش از 0/65% افراد مورد مطالعه کم شنوایی بیش از حد ملایم داشته و به معاینه اتولارینگولوژیک یا انجام آزمایش های ادیولوژیک کامل تر و استفاده از خدمات توان بخشی نیاز داشتند.
    کلیدواژگان: غربال گری شنوایی، نقص شنوایی، سالمندان کم شنوا، خانه های سالمندان
  • فارس نجاری، مهشید افشار صفحه 309
    در کشور ما مسمومیت به دنبال فراورده های شیمیایی یا دارویی یک علت شایع پذیرش اورژانس به شمار می آید و این موارد 5/0-2/0% مرگ و میر بخش اورژانس را تشکیل می دهند. از سوی دیگر اطلاعات مربوط به مرگ و میر ناشی از مسمومیت در اغلب کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ما پراکنده بوده و این حالت در تمام سنین دیده می شود با توجه به این مطلب بر آن شدیم تا مطالعه ای جامع در این مورد انجام دهیم. در این مطالعه مرگ های ارجاع شده به بخش کالبد شکافی سازمان پزشکی قانونی در طول سال 1380 با روش تحلیلی توصیفی مورد سنجش قرار گرفت و علت دقیق مرگ با توجه به شرح حال و معاینه فیزیکی در بخش های اورژانس یا بخش های سم شناسی توسط مطالعه بالینی، معاینه فیزیکی و اتوپسی و نتایج آزمایشگاهی، تعیین و مشخص گردید. موارد ذکر شده به گروه های مخدر، دارویی و شیمیایی تفکیک شدند و داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده در طول 12 ماه، 8800 مورد به بخش اتوپسی سازمان پزشکی قانونی ارجاع داده شده بودند که در 23/10% موارد، علت مرگ مسمومیت بوده است. یک ششم این افراد را زنان و به طور عمده افراد مجرد، تشکیل می دادند و شایع ترین سن 30-21 سال و شایع ترین راه مسمومیت، تزریق وریدی و مصرف خوراکی در گروه ماده مخدر و از طریق خوراکی در گروه غیرموادمخدر بود. مسمومیت عمدی در 60% موارد و مسمومیت اتفاقی در 38% موارد وجود داشت. در رابطه با علت مرگ ها، 7/10% ناشی از مسمومیت های دارویی و 9/29% مربوط به مواد غیرمخدر، غیردارویی بود که تزریق هرویین علت عمده ای را در گروه مواد مخدر تشکیل می داد. در گروه غیرمخدر در زنان به ترتیب، مسمومیت های ناشی از ضدافسردگی های 3 حلقه ای(TCA)، ایندرال و مونواکسیدکربن و در مردان، مسمومیت های ناشی از ضد افسردگی های 3 حلقه ای(TCA)، متانول، ارگانوفسفات ها، مونواکسیدکربن و سیانور عامل اصلی بوده اند. در 30% مرگ های ناشی از ماده غیر مخدر، خالکوبی هایی در سطح بدن مشاهده شد. چهارده درصد از کل موارد را دانشجویان تشکیل می دادند و 10% مرگ ها در حمام رخ داده بود. با توجه به مطالعات دیگر، سن مرگ ناشی از مصرف مواد مخدر با گذشت زمان کاهش یافته و این مسئله ممکن است نتیجه دست رسی آسان تر به مواد مخدر خیابانی نسبت به گذشته باشد. در کشور ما، در این مطالعه و هم چنین برخی از تحقیق ها اوضاع شغلی به عنوان یک عامل مستعد کننده اعتیاد به مواد مخدر و مرگ مربوط به خودکشی توسط این مواد، شناخته شده است.
    کلیدواژگان: مسمومیت دارویی، مرگ و میر، مواد مخدر، اعتیاد، خال کوبی
  • سید مرتضی هاشمی، مهرداد حق ازلی، محمد باقری، علی کبیر صفحه 319
    سرطان معده، دومین سرطان شایع و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در دنیا است و آدنوکارسینوم معده کشنده ترین سرطان در کل ایران می باشد. براساس مطالعات اخیر سرطان معده به طور قابل ملاحظه ای به طرف بخش پروگزیمال معده انتشار یافته است. با توجه به این مطلب مطالعه حاضر جهت بررسی ارتباط آناتومیک و پاتولوژیک سرطان های معده انجام گردید. این پژوهش مقطعی تحلیلی روی 350 بیمار مبتلا به سرطان اولیه معده در بیمارستان های حضرت رسول اکرم(ص)، فیروزگر و شهدای هفت تیر طی سال های 80-1371 صورت گرفت. دویست و سی نفر از بیماران(66%) مرد و 120 نفر(34%) زن بودند و میانگین سنی آن ها 69/0±9/59 سال بود. بین انواع پاتولوژیک سرطان معده و محل آناتومیک آن ها رابطه آماری معنی داری مشاهده شد(291/0=r و 001/0P<) به طوری که آدنوکارسینوم بیش تر در پروگزیمال و لنفوم بیش تر در بخش میانی معده وجود داشت. تعداد خام افرادی که به تازگی سرطان معده آن ها تشخیص داده شده در هر سال رو به افزایش است. میانگین سن و درصد جنسیت در بیماران این مطالعه مشابه مناطق با خطر بالای این سرطان در دنیا بوده و تمایل بیش تر سرطان های معده به سوی بخش پروگزیمال در این مطالعه با مطالعات جدید مطابقت دارد. مقایسه الگوی سرطان معده در جمعیت های مختلف کشور می تواند برای درک بهتر نقش عوامل محیطی، ژنتیک و نژادی در ایجاد این سرطان کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: سرطان معده، آدنوکارسینوم، لنفوم، ارتباط پاتولوژیک
  • مهشید هورمزدی، علی زارع میرزایی صفحه 327
    در این گزارش خانم 41 ساله ای معرفی می شود که به علت وجود توده ای سفت در زیر نوک پستان چپ تحت عمل بیوپسی اکسیزیونال قرار گرفته بود. در نمای ماکروسکوپی ضایعه، توده ای سفت با حدود نامنظم، به رنگ کرم خاکستری و با اندازه 1×5/1×5/1 سانتی متر قابل مشاهده بود. در معاینه ریز بینی نیز، توموری انفلتراتیو حاوی توبول های کوچک طنابی شکل و زاویه دار که به صورت تک تک در استرومای فیبروزه فراوان قرار گرفته بودند، مشاهده گردید. این مجاری توسط یک یا چند لایه سلول اپی تلیال پوشیده شده بودند و شکل های مشخص قطره اشکی، دم قورباغه ای و ویرگولی شکل داشتند. در نمای نزدیک تر، یک لایه مشخص از سلول های میواپی تلیال بین سلول های اپی تلیال و استرومای فیبروز مشاهده شد که در اغلب مناطق، سلول های اپی تلیال، دارای تمایز سنگ فرشی و گاه همراه با تجمعات کراتین در داخل مجاری بودند. توبول ها در برخی از مناطق، رشته های عصبی را مورد تهاجم قرار داده بودند. در نهایت با توجه به یافته های ذکر شده برای بیمار تشخیص بسیار نادر آدنوم سیرنگوماتوز یا تومور خوش خیم نوک پستان که تا کنون تنها 27 مورد از آن در مجلات انگلیسی زبان معرفی شده است مطرح گردید. با توجه به اطلاعات موجود، مورد اخیر، احتمالا اولین مورد گزارش شده این آدنوم از ایران است.
    کلیدواژگان: پستان، نوک پستان، آدنوم سیرنگوماتوز
  • سعادت مولانایی، فروغ سادات هاشمی، محمدرضا نجاتی صفحه 333
    سارکوم های اولیه لوله فالوپ بسیار نادر هستند و با کنار گذاشتن تومورهای مخلوط مولرین بدخیم تاکنون 34 مورد در مقالات 100 سال اخیر گزارش گردیده است که تنها 15 مورد به طور مشخص لیومیوسارکوم توصیف شده اند. بیماری که معرفی می شود خانم 45 ساله ای است که با لیومیوسارکوم محدود به لوله فالوپ سمت راست مورد جراحی قرار گرفت و تاکنون یعنی 16 ماه پس از عمل جراحی، بدون داشتن شواهدی از بیماری زنده است. علائم و نشانه های سارکوم های لوله فالوپ غیراختصاصی بوده و شامل درد قسمت تحتانی شکم و فشار لگنی می باشد. سن بیماران در زمان تشخیص در محدوده 21 تا 70 سال و به طور متوسط 47 سال است و پیش آگهی بیماری ضعیف می باشد. درمان اولیه بیماری جراحی بوده اما شیمی درمانی و پرتودرمانی نیز ممکن است فواید مختصری داشته باشند.
    کلیدواژگان: تومور لوله فالوپ، لیومیوسارکوم اولیه لوله فالوپ، سارکوم لوله فالوپ
|
  • F. Akhlaghi*, T. Farazmand Page 181
    Tuberculosis of vulva is a rare form of genital tuberculosis. It may be presented as isolated chronic ulcerative lesions in the external genital without the tuberculosis of the upper urogenital system, thus the diagnosis of this type of tuberculosis may be delayed. The present case is a tuberculosis of vulva in a 73-year-old woman with chronic external genital ulcers whose treatment with different drugs was failed. In the clinical study and laboratory evaluation tuberculosis of vulva and cervix was detected and after starting anti-tuberculosis therapy the ulcerative lesions were healed.
    Keywords: Genital Tuberculosis, Tuberculosis of Vulva, Tuberculosis of Cervix
  • E. Ebrahimi Takamjani*, M. Salavati, H.R. Mokhtari Nia, M. Dadgoo Page 185
    The objective of the present study was to evaluate the effect of patellar taping on knee joint proprioception in two groups. This research was based on repeated measurement of quasi-experimental design and non-probability sampling. Active and passive angle reproduction and threshold were performed to detect passive movement on isokinetic dynamometer. After taping, evaluation of tests was repeated and it was found that taping could affect passive angle reproduction in 20-degree angle. Further studies are needed to investigate the effect of patellar taping on proprioception status of PFPS subjects.
    Keywords: Patellofemoral Pain Syndrome(PFPS), Proprioception, Taping
  • S.B. Poosti, A. Daneshi, M. Javadi, F. Izadi, S.F. Mousavi Bafrooee, Sh Rezaee, M. Sedghi* Page 195
    Branchial cysts are among the common congenital neck masses. Only a few familial cases of this anomaly have been reported. Bilateral cysts comprise 2-3% of the cases. In this article one case of bilateral second type branchial cysts and fistula is presented.
    Keywords: Congenital Neck Masses 2) Branchial Cyst, Second Type, Bilateral
  • M. Taklif*, A. Jalilvand Page 199
    Sebaceous Nevus of Jadassohn is a hamartoma that is a combination of epidermal, follicular, sebaceous and apocrine gland abnormalities. Classically, several types of malignant and benign cutaneous neoplasms have been associated with this hamartoma. Due to the absence of a complete study in Iran for analysis of sebaceous Nevus(SN) incidence, its associated malignancy and developmental defects, we retrospectively studied a series of 42 cases of sebaceous nevus with clinicopathologic correlation over a 10-year period in Hazrat Fatemeh Hospital. The goal of this study was to detect the correlation between sebaceous nevus and cutaneous neoplasms. Several histopathologic changes related to the age of the patients were found. Most of the patients were over 18 years old(63.2%) and the scalp was the most common location of SN(52.4%). Three cases(7.15%) of basal cell carcinoma and three benign cutaneous tumors(1eccrine spiroadenoma(2.4%), 1 trichoepithelioma(2.4%) and 1 inverted keratoacanthoma(2.4%)) arising out of previous SN were found. On the basis of these findings, prophylactic treatment which consists of early excision for preventing the development of the malignancy is recommended for this hamartoma.
    Keywords: Sebaceous Nevus of Jadassohn, Basal Cell Carcinoma(BCC), Benign Adnexal Tumor, Hamartoma
  • S.A.J. Mousavi*, A. Alizadeh Asl, F. Nejatifar Page 207
    Asthma is one of the most common diseases and one of the major causes of morbidities which demands high cost. With improvement in research and management methods, electrolyte disorders have been considered in patients with asthma because these disorders may cause exacerbation of asthma and lead to severe complications and even death. However, it does not seem these disorders are side effects of drugs used by these patients and they may be a part of natural history or pathogenesis of the disease. Thus, due to the importance of these disorders in effective management of the patients, creating new treatment methods, decreasing complications and improving outcome of these patients, this study was carried out on 96 patients with chronic asthma to explore the above-mentioned subjects. Patients neither had hospitalization nor received intravenous aminophyline oral inhaler and intravenous beta-agonist and intravenous corticosteroid. None of the patients used alcohol or diuretics, was smoker and had co-existing disease. Sodium, potassium, calcium, phosphore and magnesium were measured in all of the patients. 45.8% of the patients were males and 54.2% were females. Mean age of males(49.8±3.5) was significantly more than that of females(41.2±3.1 P<0.05). The only electrolyte abnormality in this study was hypomagnesemia(10.4%). Mean plasma potassium level in patients that received inhalational beta-agonists(3.6 meq/dl) was significantly less than those who did not receive them (4.21 meq/dl, P<0.05). Also, mean plasma calcium concentration(10.4 mg/dl) in patients who took oral steroids was significantly more than those who did not receive them(8.8mg/dl, P<0.05). In conclusion, hypomagnesemia is the most common electrolyte disorder in patients with chronic asthma, which is not related to drugs used in these patients and may be a part of pathogenesis of this disease. Thus, treatment of hypomagnesemia may be effective in better control of asthma and decreasing its complications.
    Keywords: Chronic Asthma, Electrolyte Disorders, Hypomagnesemia, Medical therapy
  • P. Raji, E. Ebrahimi Takamjani, B. Foroogh*, L. Lajevardi, A. Azad Page 213
    Carpal tunnel syndrome(CTS) is the most common compression neuropathy. There are many methods for evaluation of CTS. Nerve conduction study(NCS) and Semmes-Weinstein monofilament(SWMs) test are sensitive tests for CTS evaluation, but the correlation between two methods has not been evaluated. The purpose of this study was to study the relationship between the results of SWMs test and NCS on women with CTS. Samples were 56 hands in 33 women with CTS at age of 20-73 years. SWMs test and measurement of secondary variables was done by an occupational therapist and NCS by a physiatrist. Our research method was analytical nonintervention. Variables were: age, BMI, hand length, hand width, length of distal phalanx of thumb, index and middle fingers, distal sensory latency, distal motor latency, sensory and motor amplitude, nerve conduction velocity(NCV), Semmes-Weinstein monofilament and the results of three fingers severity. Data were analyzed by simple regression test and one-way variance analysis. There was a significant relationship between results of SWMs test and NCV(P=0.0002), distal sensory latency(DSL)(P<0.00001), amplitude of sensory(Amps) NCV(P<0.00001), distal motor latency(DML)(P<0.00001) and amplitude of motor NCV(P=0.0042) which was most obvious in the thumb. There was a negative correlation between SWMs test and NCV, Amps, Ampm and there was a positive correlation between SWMs test and DSL, DML. There was a significant positive correlation between SWMs test and severity this positive correlation was more significant in the thumb than in the other two fingers. Hand dominance did not have any significant correlation with SWMs test and NCS. There is more significant relationship between SWMs test and NCS in evaluation of the first finger which is most probably because the first finger has large area in brain mapping.
    Keywords: Carpal Tunnel Syndrome(CTS), Semmes, Weinstein Monofilaments(SWMs), Nerve Conduction Studies(NCS)
  • S.K. Soltani Arabshahi*, A. Ajami, S. Siabani Page 223
    Effective doctor-patient interpersonal communication has been emphasized increasingly in recent years. Communication skills are considered as one of the main components of clinical competence, helping precise diagnosis and patient’s compliance for therapeutic measures. Through communication skills the physician is able to demonstrate better performance in: breaking bad news to the patient and his relatives, overcoming patient’s anger and discomfort and helping chronic and terminal patient. The objective of this study was to investigate how communication skills are learned at Iran and Kermanshah Universities of Medical Sciences using medical students, interns and faculty members in order to help in planning(compiling) programs. In this descriptive-analytic study a self-administered questionnaire was given to target population in 4 major clinical wards (Internal Medicine, OB & Gyn., Pediatrics, and Surgery). After a pilot study, the questionnaire was distributed among target population. The total number of students/interns/staffs at Iran and Kermanshah Universities were 185/127/14 and 63/61/30 respectively. Based on obtained results 53.6% of students were aware of communication skills while 43.7% of students were not aware of these skills which this difference was significant. The first place of experience in communicating with patients was clinical ward(72.5%), hospital classroom(11.5%), emergency and outpatients ranked next(8%). The impact of teacher/resident presence on learning was assessed as very high and high. Observing teacher’s behavior and communication with patients got the highest score in both universities(71.4% & 76.7%) and those of the resident’s score got the next score(42.9%-66.7%). Less than 5% of scores was allocated to the other methods of learning including: resources, watching films and observation of a role play. The results of this study revealed that teaching and learning methods at both universities should be revised and formal instructional programs have to be implemented. Meanwhile, medical staffs have to play more active role in teaching the skills.
    Keywords: Doctor, Patient Relationship, Communication Skills, Learning, Clinical Ward
  • Sh Sadigh Maroufi*, A.A. Sharafi, M. Behnam, H. Haghani Page 231
    Chronic exposure to N2O environmental pollution may influence the health of personnel working in operating and recovery rooms. Human studies have indicated that chronic exposure to N2O may decrease mental performance, audiovisual ability, and manual dexterity and may also cause adverse reproductive effects like reduced fertility, spontaneous abortion and neurological, renal, and liver diseases. In this study, concentration of N2O in ambient air was monitored in 45 operating rooms and 12 recovery rooms at 12 hospitals. Ambient air was sampled automatically from three breathing sites in operating room(anesthetists, surgeons, operating room nurse) and one site in recovery room(recovery nurse) using a portable infrared spectrophotometer(N2O monitor 3010) with ppm mode. In addition, the effect of air ventilation system on the outcomes was measured. Statistical analysis of the data demonstrated that mean exposure of operating rooms was significantly lower in ventilated than unventilated rooms(P<0.05). Anesthetists showed higher mean exposure than other staff in all conditions, and operating room nurse showed lowest mean concentration. The breathing zone anesthetic concentration of N2O in 100% of sampling exceeded NIOSH recommended exposure limit(REL) for N2O (25ppm). Our data showed that exposure of recovery nurses to N2O was higher than REL of NIOSH but there was not any significant correlation between room air ventilation and the outcomes(P>0.05). In conclusion, proper use of air ventilation, anesthetic gases and scavenging system are necessary for having limited contamination with N2O.
    Keywords: Nitrous Oxide(N2O), Operating, Recovery Rooms, Operating, Recovery Rooms Personnel, Contamination
  • P. Salehian Dardashti, E. Amini* Page 239
    Bcl-2, a well-known anti-apoptotic gene, promotes cell viability without cell proliferation. Expression of the bcl-2 oncogene is reported in certain low grade neoplasms including Basal Cell Carcinomas(BCCs). Bcl-2 expression in BCCs is contradictory, with 67-100% immunopositivity being reported. The purpose of this study was to evaluate bcl-2 expression in the indolent variants of BCC, namely superficial and circumscribed subtypes and their aggressive counterparts infiltrative and morphea-like subtypes. Anti-human bcl-2 monoclonal antibody was used to identify its protein product in formalin-fixed tissue from 33 BCCs. 22 histophathologically non-aggressive and 11 aggressive subtypes were investigated. Quantity of decoration of tumor cells for bcl-2 was graded in the following fashion: 0 to 25%, 26% to 50%, 51% to 75%, 76% to 100%. Intensity of decoration was evaluated as slight, moderate and intense. Bcl-2 expression was observed in all of the BCCs, but high bcl-2 expression was statistically a significant feature of non-aggressive BCCs(P=0.001). Different bcl-2 expression in various non-aggressive and aggressive histopathological subtypes of BCCs suggests that despite the common derivation of these tumors from a primitive basaloid stem cell and a limited potential for metastasis, they form a heterogeneous group of tumors. While the superficial and circumscribed BCCs are indolent slow-growing tumors with high bcl-2 labeling, the aggressive BCCs are infiltrative and morphea-like tumors with low bcl-2 labeling. High expression of bcl-2 may indicate a more favorable prognosis in BCCs.
    Keywords: Bcl, 2, BCC, Oncogene, Apoptosis
  • F. Alla, Eddini*, R. Fatemi, H. Ranjbaran Jahromi, E. Asghari, Sh Eskandari, A. Ardalan, A.R. Hosseinpour, H.R. Tavakoli, A. Feiz Zadeh Page 247
    Persuading physicians to work in underserved areas has been a major concern for health policy makers and there are many programs to fulfill this goal. This research has been done to find the inclination of Iranian physicians to work in underserved areas. This mail survey study was conducted on a random sample including 5482 physicians whose particulars had been registered at Medical Association of Islamic Republic of Iran. A questionnaire including items on employment and unemployment quality and some related factors was filled and the final analysis was done on the 2789 returned questionnaires. Based on the obtained results, there were 1965 physicians(74.1%, 95% Confidence Interval: 70.8%-77.4%) who declared that they would work in the underserved areas without any special condition or under some special conditions, mainly their income concerns(83.0%) and their employment relationship status(50.3%). Male gender(78.2% vs. 64.2% in females), lower age(36.9 vs. 41.9 mean age in non-inclined ones), and being single(79.8% vs. 72.8 in married ones), having fewer offsprings(1.4 vs. 1.7 in non-inclined ones), and matriculation in 1986 and afterwards all were correlated with this inclination. In a logistics model, gender, age, matriculation cohort, and the interaction term between age and gender were the determinants of inclination to work in underserved areas. About three-fourths of Iranian physicians would work in underserved areas if there were some special privileges for them, mainly income and employment relationship. Younger males and those who belonged to the Medical Student Boom Generations had more inclination.
    Keywords: Physicians, Underserved Areas, Mail Survey
  • H. Forouhesh Tehrani*, M. Shamsi Shahrabadi, M. Moradi, M. Talebi, A.R. Abdolrasooli, M. Ale., Booyeh Page 257
    Corynebacterium urealyticum is a normal human skin flora. Mode of transmission is uncertain, but it can probably access to patients’ normally sterile sites endogenously. In spite of having low virulence, C. urealyticum has high resistance to antibiotics which allows survival in hospital setting. The incidence of infection caused by C. urealyticum is low. The most common infection is urinary tract infection, but infection in other sites has also been reported. In the present study out of 1338 positive samples, one case(0.074%) with corynebacterium urealyticum was isolated. The bacterium was sensitive only to vancomycine. Although C. urealyticum is not common, it is necessary to identify any diphtheroides micro-organisms from clinical site and to consider their clinical significance.
    Keywords: Urinary Tract Infection, Corynebacterium Urealyticum, Antibiotic Resistance
  • B. Foroogh* Page 263
    Entrapment of median nerve can be developed at multiple sites along this nerve. One of the compression sites of median nerve is supracondylar area of humerous. Sometimes struther ligament or spur or both of them are the rare cause of entrapment syndrome of the median nerve. Struther ligament or spur can compress ulnar nerve and/or brachial artery. These cases may have median ulnar nerve or brachial artery symptoms and they are sometimes asymptomatic which can accidentlly be detected by radiography. Most commonly, these cases refer with median nerve compression syndrome and they complain about numbness and pain in their upper extremity. Sometimes pain radiates to shoulder and neck in the upper part and to hand in the lower part, that is mistakenly diagnosed as a sign of radiculopathy or other compression neuropathies. The present study is a case report of a 25-year-old man who referred with having pain and numbness in right upper extremity.
    Keywords: Median Nerve, Compression Syndrome, Struther Ligament or Spur
  • M. Kashanian*, M. Meshki Samiei Page 269
    The object of the present study was to investigate the effect of membrane stripping at term pregnancy on the duration of pregnancy and labor induction and its complication. Therefore, a randomized trial of membrane stripping at term pregnancy versus vaginal examination alone was performed. In this study 101 patients with 39 completed weeks pregnancy were selected. All the patients, 50 patients(membrane stripping) and 51 patients(vaginal examination alone), were similar in age, parity, Bishop score and birth weight. Also, placenta previa was excluded by sonography in all of them. The obtained results showed that the interval between membrane stripping until delivery was not significantly different from that of control group. Therefore, membrane stripping could not decrease the duration of pregnancy in this study and at the same time did not have any effect on membrane rupture, vaginal bleeding, meconium passage, cesarian delivery and puerperal fever. It can be concluded that membrane stripping does not have any significant effect on the duration of pregnancy and probably prevention of post-term pregnancy, but it is safe and without any significant complications.
    Keywords: Membrane Stripping, Duration of Pregnancy, Post, term Pregnancy
  • A. Kajbafzadeh*, F. Almasganj, F. Davoudi, M. Moradi Page 277
    The aim of the present study was to investigate the correlation between different lower urinary tract symptoms with uroflowmetry parameters in 190 women aged between 15-75 years who referred to our urology clinic during 2000-2002 with lower urinary tract syndroms. A detailed history, physical examination, sonography of the urinary tract with measurement of post void urine residue, frequency/volume bladder chart, urinalysis, urine culture and data of uroflowmetry were obtained for each patient. Uroflowmetry traces were interpreted by two physicians experienced in urology and urogynecology. Patients were assigned into 8 groups according to their symptoms. There was statistically significant difference in voiding volume(VV) and average flow rate(QAve)(P=0.025) between the groups. There was no significant difference in maximum flow rate(QMax), voiding time(VT), time to maximum flow, and flow time between groups(P>0.05). The most common pattern of flow was staccato(multi-peak)(43.9%) and then interrupted(21.9%). Only 9.1% of patients had a normal flow curve. On a Liverpool mean flow rate nomogram for females, the mean flow rate of 70.5% of patients lay below the 50th percentile. Voiding volume had a significant relation with age and abnormal emptying(P=0.04, 0.02, respectively). With increasing age there was a decrease in QMax and QAve(P=0.001). Abnormal storage and sensation had a significant correlation with QAve(P=0.051, 0.071 respectively). The correlation between symptoms and uroflowmetry variables was poor. However, most of the patients with lower urinary tract symptoms had abnormalities in uroflowmetry parameters with existence of voiding dysfunction. Voiding dysfunction which is the consequence of pelvic floor disorder can cause urinary tract symptoms. For proper management of urinary tract symptoms, these correlations should be considered.
    Keywords: Lower Urinary Tract Symptoms, Uroflowmetry, Voiding Dysfunction, Pelvic Floor Disorder
  • B. Larijani*, O. Tabatabaei, A. Soltani, E. Taheri, M. Pajoohi, M.H. Bastanhagh, M. Mahmoudi, F. Bandarian, N. Mohammad Zadeh Page 289
    Desmopressin(intranasal spray or drop, IV injection or tablet) is a drug choice for the treatment of central diabetes insipidus and the intranasal spray is a more common treatment. In the present study, the efficacy and side effect of oral desmopressin was compared with the intranasal spray. This before-after clinical trial study was performed on 14 outpatients(9F, 5M, age 14-50Y) with central diabetes insipidus treated with intranasal spray of desmopressin. Weight, pulse rate(PR), blood pressure(BP)(sitting-standing), biochemical profile, serum electrolytes, 24h urine volume, specific gravity of urine and LFT were measured before and after the study. No clinically significant change was noted with regard to weight, PR, BP, blood chemistry, electrolyte and urinalysis. Reported single adverse effects were headache(43%)in tablet group and dyspnea(7%) in spray group. Both of the drug modes were able to control polyuria and nocturia. The antiduretic dose-equivalence ratio for intranasal to oral desmopressin was 1:18. Spray was reported superior in terms of rapid onset of action and duration of antiduretic action in 100% and 75% of cases, respectively. Tablets were more available and much more easily consumed as reported by patients (86%). In conclusion, treatment with tablets offers a good alternative to the intranasal route, especially in patients with chronic rhinitis or common cold and similar conditions.
    Keywords: Central Diabetes Insipidus, Desmopressin, Side Effects
  • S. Malayeri, Z. Jafari* Page 299
    Hearing loss is one of the prevalent impairments among older adults and hearing screening is an efficient method to detect hearing impairments. Although the effects of some chronic conditions such as arthritis and heart diseases have been found, there is still limited information regarding effects of hearing impairment on general health and functional capabilities. So far no study has been conducted on hearing screening among older adults specially in nursing home residents in Iran. This random study was conducted from July to October 2003 on 130 elderly residents(50 males, 80 females) over 60 years of age (mean age: 78.90±9.36) living in nursing homes in Tehran province. Pure-tone audiometry screening was conducted based on two ASHA protocols including 25 dB HL at 1000, 2000 and 4000 HZ and 40 dB HL at 2000 and 4000 HZ. Also, a short and simple questionnaire was completed by elderly residents’ caregivers which was an indicator for referral for audiologic/otolaryngologic services. (Due to having impacted cerumen, 28 persons were not included in data analysis, and data analysis was finally conducted on 130 ones). Using 25 dB HL, 40 dB HL and completing questionnaire as the pass/fail criteria, 89.24%, 65.39% and 66.93% of individuals failed the screening program respectively. In each of these criteria there was no passing over 90 years of age except one passing in 40 dB HL criterion. Regarding questionnaire, the highest number of failings were related to those questions which assessed communication capabilities of persons. Also, 55.38% partial cerumen in right ear, 60.0% in left ear, 4.61% collapsed ear canal in both ears and 3.07% eardrum perforation were found. With regard to the results of pure-tone screening criteria in this study and also similarity of the results of pure-tone screening at 40 dB HL and questionnaire completion, more than 65.0% of elderly residents had hearing loss further than mild levels and needed otolaryngologic examination and/or conducting more complete audiologic tests and using audiologic rehabilitative services.
    Keywords: Hearing Screening, Hearing Impairment, Hearing Impaired Elderly, Nursing Homes
  • F. Najjari*, M. Afshar Page 309
    Poisoning due to chemical or pharmaceutical products is a relatively common cause of emergency room admissions in our country. These cases constitute between 0.5 to 2% of emergency room mortalities here. Data relating to poisoning in most developing countries is often patchy. Therefore, it was decided to conduct a study on deaths referred to autopsy division of LMO from June 2000 to June 2001 via an analytical descriptive method. The exact cause of death was determined by considering history and physical examination of emergency rooms and/or clinical toxicology division, physical examination and autopsy finding of the corps and laboratory results. The cases were devided to narcotic, drug and chemical groups and the data were analysed with SPSS software. Out of 8800 cases referred to autopsy division of LMO during 12 months, 10.23% died due to poisonings, one-sixth of whom were females(mostly singles), and the most common age was between 21-30 years. The most common routes of poisoning were IV injection and oral consumption in narcotic and oral consumption in non narcotic group. Intentional and accidental poisoning were seen in 60% and 38% of total cases respectively. 10.7% of deaths were due to drug poisonings and 29.9% due to non narcotic non drug materials. Heroin injection was the main cause in narcotic group. In non narcotics with descending frequency the main causes were TCA, Inderal, CO poisoning and TCA in females whereas Methanol, Organophosphates, CO and Cyanide poisonings in males. 30% of non narcotic deaths were due to tattoos found on the corps body surface. 14% of total cases were students and 10% of deaths took place in the bathroom. With respect to other studies, death age due to narcotic usage is becoming lower with time which may be the result of easier access to street narcotics than before. This study as well as some others in our country showed unemployment states as a predisposing factor to narcotic addiction and suicidal death with these materials.
    Keywords: Drug Overdosage, Mortality, Opiate, Addiction, Tattoo
  • S.M. Hashemi, M. Hagh, Azali, M. Bagheri, A. Kabir* Page 319
    Gastric cancer is the second most common cancer and the second cause of death due to cancer worldwide. Gastric adenocarcinoma is the most common fatal cancer in Iran. Recently, some studies have reported a marked proximal shift in the distribution of gastric cancer. An analytic cross-sectional study was done on 350 patients with gastric cancer in Rasoul-e-Akram, Firoozgar and Haft-e-Tir Hospitals during 1992-2001. Mean age was 59.9±0.69 years and there were 230(66%) males and 120(34%) females. Histopathologic type of gastric cancer was correlated with its location (P<0.001, r=0.291). Adenocarcinoma was mostly found in proximal and lymphoma in the middle of stomach. Crude number of new cases with gastric cancer is increasing per year. Mean age and sex percentage among our patients are similar to the reports from high risk areas in the world. Proximal shift of gastric cancer observed in this study was similar to new studies. Comparative studies of the pattern of gastric cancer in various populations of our country may help in better understanding of environmental and genetic or racial factors contributing to the evolution of gastric cancer.
    Keywords: Gastric Cancer, Adenocarcinoma, Lymphoma, Pathologic Relation
  • M. Hourmozdi*, A. Zare Mirzaie Page 327
    We report herein a 41-year-old woman who underwent excisional biopsy of a firm mass beneath the left nipple. Gross examination of the lesions revealed a firm irregularly-bordered cream-gray mass measuring 1.5×1.5×1cm which histologically exhibited an infiltrative tumor constituted by small cord-like and angulated tubules individually set in an abundant fibrous stroma. These tubular structures were lined by one or more layers of epithelial cells and had the teardrop, tadpole or comma-like shapes characteristic. On closer examination, a distinct layer of myoepithelial cells could be identified between the epithelial cells and the fibrous stroma. In most areas epithelial cells exhibited squamous differentiation with occasional keratin-filled cysts formation. Multifocal neural invasion was also evident. Eventually, with respect to mentioned features the diagnosis was a very rare syringomatous adenoma, benign tumor of the nipple which only 27 cases of it have been documented in the English literature. To the best of our knowledge this may be the first reported case in Iran.
    Keywords: Breast, Nipple, Syringomatous Adenoma
  • F.S. Hashemi, S. Molanaee, M.R. Nejati* Page 333
    Primary sarcomas of the fallopian tube are extremely rare and excluding malignant mixed mullerian tumors, 34 cases have been reported in the literature of the recent 100 years. Out of 34 cases only 15 cases have clearly been described as leiomyosarcomas. The patient of the present report was a 45-year-old woman with leiomyosarcoma confined to the right fallopian tube. She is still alive without any sign of disease 16 months after surgery. The clinical signs and symptoms of fallopian tube sarcomas are usually non-specific and include lower abdominal pain and pelvic pressure. The age of patients during diagnosis varies from 21 to 70 years(with a mean of 47 years) and prognosis is poor. The primary treatment is surgical excision but adjunctive chemotherapy or radiation may be of some benefit.
    Keywords: Fallopian Tube Tumor, Primary Leiomyosarcoma of the Fallopian Tube, Fallopian Sarcoma